Programma TVG

Het programma van de TVG-cursus bestaat in totaal uit 12 vakken. Deze 12 vakken komen in elk van de drie leerjaren aan bod. Je kunt de cursus per leerjaar volgen. Er is geen verplichting om alle drie de leerjaren te doen. Er is echter pas sprake van het halen van een certificaat als je minstens 80% van de lessen in de drie leerjaren hebt gevolgd. In de praktijk gaan bijna alle cursisten na het eerste leerjaar door met het vervolg. 

De vier kernvakken Oude Testament, Nieuwe Testament, Geloofsleer en Kerkgeschiedenis vormen met elk 8 lesuren per leerjaar de helft van het totaal aantal van 64 lessen per leerjaar. Om deze kern van vier vakken zitten als ‘eerste schil’ weer vier vakken met elk 4 lesuren per leerjaar die samen inhoud geven aan de praktische theologie. Dit zijn de vakken pastoraat, diaconaat, liturgiek en ethiek. De ‘tweede schil’ van vier vakken met elk eveneens 4 lesuren per leerjaar wordt gevormd door de vakken godsdienstfilosofie, contextuele theologie, jodendom en wereldgodsdiensten. Bij het vak contextuele theologie kun je denken aan feministische theologie, ‘groene’ theologie of bevrijdingstheologie. Bij het vak wereldgodsdiensten wordt er per leerjaar afwisselend aandacht besteed aan de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme.

De cursisten van drie leerjaren vormen met elkaar één lesgroep van ca 30 cursisten. Dit klinkt wellicht wat vreemd ‘alle leerjaren in één groep’. In de praktijk loopt dit echter probleemloos. Alleen docenten moeten zich realiseren dat ze niet zomaar kunnen verwijzen naar iets dat vorig leerjaar is behandeld. Ze zullen in dat geval wat meer tijd voor toelichting moeten nemen. 

In totaal beslaat de cursus dus 64 x 3 = 192 lessen van elke 5 kwartier, dus in totaal 240 klokuren. De lessen spelen zich af in een periode van 8 maanden lopend van eind augustus tot eind april. In de zomerperiode van 4 maanden zijn er geen lessen. De meeste cursisten besteden aanzienlijk meer tijd aan de cursus dan die 80 klokuren per leerjaar, enerzijds vanwege de voorbereiding op de lessen en anderzijds naar aanleiding van de lessen zelf waarin wordt verwezen naar interessante boeken of artikelen. Er wordt door de docenten naar gestreefd om op de donderdag voorafgaand aan de les op dinsdagmorgen het le(e)smateriaal toe te sturen. Het is niet verplicht om dit materiaal al vooraf door te nemen, maar het leidt – niet verrassend – wel tot het beter kunnen begrijpen van de inhoud van de lessen. Aangezien belangstelling voor theologie de belangrijkste drijfveer vormt om deze cursus te volgen, vormt de beschreven tijdsinspanning voor nagenoeg alle cursisten geen enkel probleem. Maar je moet je dit wel realiseren bij het nemen van een besluit om de cursus te gaan volgen.