Pastoraat

docent: ds. B.J. Griffioen
aantal lessen: ieder jaar 4, totaal 12 lessen
versie 2024-2025

Voor de lessen pastoraat ga ik steeds uit van de praktijk waarin mensen ervaring opdoen. Maar een goede benadering van de praktijk van pastoraat en geestelijke verzorging is gebaat bij kennis. Actieve deelname aan het gesprek en leeswerk vooraf helpen ons ongetwijfeld om onze gedachten te scherpen aan elkaar.

Voor de ethische benadering kies ik dit jaar graag het boek ‘In andermans handen’, van Frits de Lange, en voor het in de praktijk gegroeide boekje ‘Veerkracht in tijden van collectieve crisis’ van Walter Krikilion en Arjan Braam (red.) . Vorig jaar kwamen we amper of eigenlijk gewoon helemaal niet toe aan het boek ‘leven toevoegen aan de dagen’ van de Hosson en Quagebeur, en aan materiaal van Manu Keirse. Met deze vier uiteenlopende teksten kunnen we ruimschoots zowel diepgang als breedte vinden waarin we allerlei vragen en kwesties kunnen bespreken, situaties waarin Pastoraat zich mijns inziens afspeelt en beweegt. 

Bert Griffioen studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna was hij 10 jaar predikant van de Gemeente rond de kerk van Ammerstol, vervolgens 9 jaar in Badhoevedorp-Lijnden en sinds 4 jaar geestelijk verzorger van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar en Den Helder.