Nieuwe Testament

docent: drs. Jos de Heer
aantal lessen: ieder jaar 8, in totaal 24 lessen
versie 2020 – 2021

In dit cursusjaar wil ik aandacht besteden aan de zogenaamde algemene brieven van het Nieuwe Testament (niet die van Paulus dus). Een brief is een persoonlijk document. Het mooie van het lezen van de brieven van het NT is dat je daardoor een blik in het leven van volgelingen van Jezus krijgt. Zo kun je je een voorstelling vormen van hoe het in de eerste eeuw toeging, welke problemen er waren en hoe de gemeente ervoor stond. Alsof we vanachter de rug van de eerste christenen meelezen en zo aangestoken worden door het vuur van hun geloof. Het is een ‘back-to-basics’ beweging om deze teksten in het hier en nu te lezen.

Bij het bespreken van deze teksten wil ik recht doen aan de prachtige literaire kwaliteit én de theologische en spirituele zeggingskracht, zonder enige kerkelijke of dogmatische vooringenomenheid. Met aandacht voor zowel de Joodse als de culturele achtergrond van het Hellenisme van de eerste eeuw, terwijl voortdurend de relevantie van dit gedachtegoed voor de praktijk van vandaag gezocht wordt.

Jos de Heer is predikant ( PKN) en heeft als zodanig gewerkt in de Peel, Rotterdam, Delft (studentenpredikant), Utrecht, Ouderkerk a/d Amstel en momenteel in Zaltbommel. Hij was tot voor kort voorzitter van ‘Vacare’, platform voor meditatief leven (initiatief van en werkzaam binnen de PKN). Hij is gespecialiseerd in het NT en de spiritualiteit.  Hij heeft gepubliceerd over de Apocalyps van Johannes en het evangelie naar Lucas en het boek Handelingen (Lucas-Acta, vier delen verschenen) en onlangs De Ladder van de kloosterlingen. Over de spiritualiteit van de lectio divina van Guigo II de kartuizer.