Ontstaan en ontwikkeling van Oosterse kerken

Blok 4
Ontstaan en ontwikkeling van Oosterse kerken
Docent: Rob Mascini (Hoofddorp)
Data:  6, 13 en 20 maart 2025

De kerken van het Oosten

Het Oosters Christendom kent heel veel kerken zoals de kerken van Byzantium, de Griekse kerk, de Russische kerk maar ook kerken verborgen en geconserveerd in de woestijnen van Irak, Syrië, Oost-Turkije, Palestina, Libanon of verborgen achter de horizon in verre landen als India, Egypte, Ethiopië, Eritrea.

We gaan op zoek naar het eigene van iedere kerk. Hoe zijn ze ontstaan? En hoe kwam het dat ze in verre tijden van de westerste kerken en van elkaar zijn afgedreven? En hoe vergaat het hen nu? Kunnen de kleine kerken overleven in een zich seculariserende wereld waarin ze een minderheid vormen. Wat heeft in de vorige eeuw communisme met deze kerken gedaan? Wat doet de oorlog in Oekraïne?

Voor meer gedetailleerde informatie zie de website www.bijbelgenootschap.nl

Data: 6, 13 en 20 maart 2025
Tijd: 10.00 uur – 12.30 uur
Plaats: De Paaskerk, Amstelveen

Rob Mascini heeft theologie gestudeerd en heeft In allerlei pastorale functies gewerkt in de parochies van Spanbroek-Opmeer, Bussum, Uithoorn, De Kwakel en Nes aan de Amstel. Vele jaren was hij ziekenhuispastor in Den Helder en Haarlem-Heemstede.
Hij heeft door middel van jarenlange studie, zijn vele reizen wereldwijd en zijn rol als Diaken in de Rooms Katholieke kerk zijn kennis vergaard over de oosterse kerken. In zijn pastorale werk heeft hij heel veel oosterse christenen mogen ontmoeten in onze eigen samenleving.
Meer dan 25 jaar was hij als bestuurslid en later ook president verbonden aan het Internationaal Diaconaats Centrum in Rottenburg (Duitsland), een theologisch studiecentrum van de katholieke kerk. Zo heb ik bijvoorbeeld moeten onderzoeken hoe in de eerste eeuwen van het christendom de kerk kon groeien dankzij de inzet van gelovige mensen voor hun medeburgers die het moeilijk hadden.