Kerkmuziek

Blok 2 
Kerkmuziek
Docent: dr. Hanna Rijken (Amsterdam
Data: 9, 16 en 23 november 2022

 

In de kerkelijke liturgie speelt muziek een grote rol. Daarbij spelen vragen als “Wat maakt muziek nu tot KERKMUZIEK”, “Hoe verhoudt kerkmuziek zich tot liturgie”, “Hoe heeft men daar in de loop van de geschiedenis tegenaan gekeken?”,” Wanneer is de gemeentezang in zwang gekomen en waarom zo laat? Tegenwoordig zingen we de psalmen en gezangen ritmisch in tegenstelling tot vroeger op hele noten; wat was de aanleiding voor die aanpassing?”

Daarnaast is het interessant om na te gaan of en hoe in andere godsdiensten/landen de gemeenteleden betrokken zijn bij de muziek in de eredienst.

Data: 9, 16 en 23 november 2022
Tijd: 10.00 uur – 12.30 uur
Plaats: De Bron, Amsterdam

Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, werkt als docent en onderzoeker aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Haar onderzoek ‘The Art of Chanting’ richt zich op de Engelse kathedrale muziek in Nederland. Ze promoveerde in 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op de dissertatie ”My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands’ en was van 2013-2017 als promovenda verbonden aan de PThU.  Ze werkt nu als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong. Het onderzoek is een samenwerking met onderzoekers van de University of Oxford.  Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble en het Codarts Kerkmuziek Ensemble. Ze initieerde de Choral Evensong & Pub op donderdagavond in Utrechtse binnenstadskerken.

Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (Bachelor theologie), de Universiteit van Tilburg (Research Master Liturgical & Ritual Studies) en de PThU Amsterdam (Master). Daarnaast studeerde ze koordirectie (Bachelor en Master), kerkmuziek (Bachelor) en dwarsfluit (Bachelor en Master) met specialisatie traverso aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze is eerstegraads bevoegd cantor. Koordirectie studeerde ze bij Jos Vermunt, Jos van Veldhoven en Louis Buskens, haar docenten fluit waren Marieke Schneemann en Marten Root.

Ze geeft colleges kerkmuziek aan theologiestudenten aan de universiteit. Ze was redactielid van het nieuwe ‘Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’ (2013). Ook was ze redactielid van ‘Laetare’, tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek. Hanna geeft als fluitiste regelmatig concerten. Ze is Musical Advisor van de Dutch Church in Londen.  Ze geeft lezingen en workshops op het gebied van kerkmuziek en liturgie.

https://hannarijken.nl