Kerkmuziek

Blok 2 
Kerkmuziek
Docent: drs. F. van Gils
Data: 9, 16 en 23 november 2022

 

In de kerkelijke liturgie speelt muziek een grote rol. Daarbij spelen vragen als “Wat maakt muziek nu tot KERKMUZIEK”, “Hoe verhoudt kerkmuziek zich tot liturgie”, “Hoe heeft men daar in de loop van de geschiedenis tegenaan gekeken?”,” Wanneer is de gemeentezang in zwang gekomen en waarom zo laat? Tegenwoordig zingen we de psalmen en gezangen ritmisch in tegenstelling tot vroeger op hele noten; wat was de aanleiding voor die aanpassing?”

Daarnaast is het interessant om na te gaan of en hoe in andere godsdiensten/landen de gemeenteleden betrokken zijn bij de muziek in de eredienst.

Data: 9, 16 en 23 november 2022
Tijd: 10.00 uur – 12.30 uur
Plaats: De Bron, Amsterdam

Floris van Gils (1996) is musicus en theoloog. Als organist is hij verbonden aan de Ste. Gertrudiskathedraal te Utrecht, de bisschopskerk van het oud-katholieke Aartsbisdom Utrecht. Floris werkt als cantor bij de Protestantse gemeente Zeewolde en de Dorpskerk van Nigtevecht. In zijn woonplaats Nijkerk is hij mede-initiator van de Stichting NijKerkmuziek, die doordeweekse muzikale avondgebeden organiseert in  kerken in Nijkerk. Floris ontving vanaf jonge leeftijd orgelles van Paul Kieviet. Hij vervolgde zijn studie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij zijn bachelor en master behaalde. Hij volgde bijvak piano bij Wim Voogd, bijvak klavecimbel bij Siebe Henstra en bijvak zang bij Kees-Jan de Koning. Aan Codarts Hogeschool voor de kunsten te Rotterdam studeerde hij Kerkmuziek. Daarnaast behaalde Floris zijn bachelor Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit en de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ook volgde hij diverse vakken aan de Tilburg School of Catholic Theology en het Oud-Katholiek Seminarie. Momenteel volgt hij de master Theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen met als studierichting Christelijke Spiritualiteit.

https://www.florisvangils.nl/