Studium Generale – Blok 4 

Data: 5, 12, 19 maart 2026  

MONDIAAL CHRISTENDOM 

 

Docent: Madelon Grant (5 maart 2026) 

Migrantenkerken in Nederland

Nederland kent zo’n 1.200 internationale of migrantenkerken, toch kennen veel mensen deze kerken niet goed. Deze ochtend leert u meer over hoe het christendom in Nederland verandert als gevolg van immigratie van christenen uit andere landen. Wie zijn deze groeiende geloofsgemeenschappen, wat zijn hun verhalen en uitdagingen? Hoe dragen de één miljoen christenen met een migratieachtergrond in Nederland bij aan de samenleving, en hoe verrijken ze het gevestigde christendom? Verschillende aspecten komen aan bod, zoals de diaconale en missionaire presentie en politieke betrokkenheid van deze geloofsgemeenschappen.   

Drs. Madelon Grant is coördinator bij Stichting Samen Kerk in Nederland (SKIN), de nationale koepelorganisatie voor internationale en migrantenkerken in Nederland. SKIN ondersteunt leiders en vrijwilligers van deze kerken bij de opbouw van hun geloofsgemeenschap en behartigt hun belangen. Madelon is afgestudeerd in Religiewetenschappen aan de Universiteit Leiden en werkt sinds 2010 met de internationale en migrantenkerken in Nederland.   

 

Samuel Lee (12 maart 2026) 

Theologie van Migratie en Migrantenkerken 

In dit college verkennen we de betekenis van migratie binnen een theologisch kader, met bijzondere aandacht voor de praktijk en ervaringen van migrantenkerken in Nederland. Vanuit zijn persoonlijke verhaal als eerste generatie migrant en theoloog belicht Dr. Samuel Lee hoe Bijbelse migratieverhalen – zoals die van Abraham, Ruth en Pinksteren – relevant zijn voor de realiteit van hedendaagse migranten. De cursus biedt inzicht in hoe migrantenkerken functioneren als gemeenschappen van hoop, steun en verbondenheid, ondanks structurele uitdagingen en beperkte middelen. Er is aandacht voor de maatschappelijke rol van deze kerken én de vaak kwetsbare positie van hun voorgangers. De cursus nodigt deelnemers uit tot reflectie over identiteit, solidariteit en de roeping van de kerk in een veranderende samenleving. Geschikt voor studenten, theologen, kerkleiders en iedereen die op zoek is naar nieuwe perspectieven op geloof en migratie. 

Dr. Samuel Lee is een publieke theoloog en socioloog die zich vanuit een christelijke context inzet voor sociale rechtvaardigheid en inclusie. Hij leidt het Centrum voor Theologie van Migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is oprichter van de Foundation Academy of Amsterdam, een organisatie die academisch onderwijs en ondersteuning biedt aan gemarginaliseerde gemeenschappen, waaronder vluchtelingen. Als belangrijke stem in de “Theologie van Migratie” was hij mede-uitgever van de Migratie Bijbel (2023). In 2019 werd hij erkend als “Theoloog des Vaderlands” en in 2020 geridderd. In 2021 ontving Dr. Lee de Spaanprijs voor zijn inzet voor christenen met een migratieachtergrond. 

 

Gerrie ter Haar (19 maart 2026) 

Grensoverschrijdend geloven: Afrikaanse christenen in Nederland  

In dit college zal het gaan over migrantenchristenen afkomstig uit Afrika bezuiden de Sahara. De migratiestatistieken laten zien dat de meerderheid van deze migranten afkomstig is uit West-Afrika, in het bijzonder uit Ghana en Nigeria. Zij vormen de laatste loot aan de stam van christelijk Nederland als gevolg van internationale migratie. De aandacht voor deze ontwikkeling en de gevolgen daarvan voor kerk en theologie in Nederland is tot op heden beperkt gebleven. 

In dit college wil ik samen met de cursisten de betekenis onderzoeken van de aanwezigheid van Afrikaans-christelijke gelovigen in de maatschappelijke en cultureel-religieuze context van Nederland. Daartoe zal ik de belangrijkste aspecten van de geloofsbeleving van Afrikaanse christenen bespreken en de impact daarvan op kerk en theologie, en het belang duiden van de relatie met de koloniale geschiedenis van missie en zending. En voorts: wat verder ter tafel komt…  

Dr. Gerrie ter Haar is em. professor Religion and Development aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voordien was zij verbonden aan de Theologische Universiteit van de Universiteit Utrecht en de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Zij is gespecialiseerd in de religieuze tradities van Afrika en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar Afrikaanse geloofsgemeenschappen in Nederland en Europa.